Κάθε φορά που ετοιμάζουμε τον κήπο για να φυτέψουμε τα λαχανικά μας, προκύπτει το ίδιο ερώτημα.Να φυτέψουμε σπόρους κηπευτικών στο σπορείο μας,να τα μεγαλώσουμε και να τα μεταφυτέψουμε ή να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώριο;Σε κάθε περίπτωση,υπάρχουν τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Επιλέγοντας έτοιμα φυτά λαχανικών από φυτώριο!!!

 

• Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα για τη φύτευση έτοιμων φυτών;

Αγοράζοντας έτοιμα φυτά από τα φυτώρια, εξοικονομούμε περισσότερο χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να φυτέψουμε τους σπόρους και επιλέγουμε εμείς τη στιγμή που θα φυτέψουμε και όχι όταν είναι έτοιμα τα φυτά στο σπορείο. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε σπορείο κηπευτικών κι έτσι αποφεύγουμε τυχόν αποτυχία στο φύτρωμα του σπόρου, μία πολύ σημαντική παράμετρος για τους αρχάριους καλλιεργητές, καθώς επίσης δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το πότισμα και τη λίπανση των νεαρών φυτών ή αν χρειάζονται προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Αγοράζοντας έτοιμα φυτά, απλά επιλέγουμε δυνατά και εύρωστα νεαρά φυτά από ανθεκτικές και παραγωγικές ποικιλίες που διαθέτουν τα φυτώρια και τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι μας.

 

• Ποια είναι τα βασικά μειονεκτήματα για την φύτευση έτοιμων φυτών;

Καταρχήν, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα φυτώρια διαθέτουν συνήθως υβρίδια λαχανικών, που αν και έχουν πολλές φορές επιθυμητά χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε σπόρο για να ξαναφυτέψουμε σπόρο την επόμενη χρονιά. Θα πρέπει να εξετάζουμε αν οι ποικιλίες που προσφέρουν τα φυτώρια έχουν δοκιμαστεί και είναι παραγωγικές στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής. Τέλος, η αγορά των φυτών από τα φυτώρια έχει ένα μεγαλύτερο οικονομικό κόστος συγκρινόμενο με την εξασφάλιση και διατήρηση δικών μας σπόρων.

 

Φύτευση λαχανικών από σπόρο!!!

 

• Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα για τη φύτευση σπόρων λαχανικών;

 

Φυτεύοντας σπόρους, μπορούμε να διατηρήσουμε τις δικές μας ποικιλίες, ντόπιες και παραδοσιακές ή κάποιες έχομε επιλέξει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες. Αυτές οι ποικιλίες, ίσως να μην υπάρχουν στα φυτώρια. Επίσης, φυτεύοντας τους δικούς μας σπόρους, έχουμε μεγαλύτερη αυτάρκεια, ενώ παράλληλα είναι και πιο οικονομική μέθοδος αν αναλογιστούμε τα έξοδα της αγοράς φυτών. Και φυσικά οι ερασιτέχνες καλλιεργητές έχουν τη χαρά πως συμμετέχουν σε όλο τα στάδια του βιολογικού κύκλου των φυτών.

 

• Ποια είναι τα βασικά μειονεκτήματα για την φύτευση σπόρων λαχανικών;

Κατά τη φύτευση σπόρων λαχανικών, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη φροντίδα των φυτών. Θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε την φύτευση των σπόρων των κηπευτικών, δύο μήνες νωρίτερα από ότι αν αγοράζαμε νεαρά φυτά. Επίσης, θα χρειαστούμε να φτιάξουμε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο για να φυτέψουμε τους σπόρους και να μεγαλώσουμε τα φυτά μας. Κι αυτό απαιτεί εργασία και ένα σχετικό κόστος. Τέλος, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, την φυτρωτικότητα των σπόρων και την επιμέλεια μας, ίσως έχουμε και κάποιες αποτυχίες και κάποιοι σπόροι να μην φυτρώσουν.

 

• Κι ένα μυστικό για την φύτευση σπόρων κηπευτικών στο λαχανόκηπο

Αρκετά είδη κηπευτικών όπως το φασόλι, το καλαμπόκι, η μπάμια φυτεύονται συνήθως απευθείας στο χωράφι και δεν χρειάζεται να ετοιμάσουμε φυτά στο σπορείο. Επίσης, και για τις όψιμες φυτεύσεις για το κολοκύθι, το πεπόνι, το αγγούρι και το καρπούζι, η φύτευση μπορεί να γίνει απευθείας στο χώμα καθώς δεν επικρατούν πλέον χαμηλές θερμοκρασίες στο έδαφος.
powerdby: τα μυστικά του κήπου
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.