Για βέλτιστες επιδόσεις και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, το αλυσοπρίονο χρειάζεται τακτική συντήρηση. Εδώ θα βρείτε οδηγίες για εργασίες συντήρησης που μπορείτε να διεξάγετε μόνοι σας.

Σωστή τάνυση της αλυσίδας

Βεβαιωθείτε ότι η αλυσίδα είναι τεντωμένη σωστά. Εάν η αλυσίδα είναι χαλαρή ενδέχεται να εξέλθει από τη λάμα, να σας τραυματίσει και να προκαλέσει βλάβη στο αλυσοπρίονο. Εάν η αλυσίδα είναι υπερβολικά τεντωμένη ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρη φθορά στη λάμα. Όταν η αλυσίδα είναι σωστά τεντωμένη, δεν κρέμεται από τη λάμα. Η αλυσίδα έχει τεντωθεί σωστά, εάν εφάπτεται με την κάτω πλευρά της λάμας, ενώ μπορείτε να την τραβήξετε εύκολα με το χέρι.
Αφήνετε πάντα την αλυσίδα να κρυώσει, προτού ρυθμίσετε την τάνυση. Καθώς η αλυσίδα κρυώνει συστέλλεται.
Tensioning the chain

Λίπανση αλυσίδας

Η ανεπαρκής λίπανση αποτελεί αιτία πρόωρης φθοράς. Συνιστούμε να ελέγχετε το λάδι της αλυσίδας και να συμπληρώνετε σε κάθε ανεφοδιασμό καυσίμου. Το λάδι αλυσίδας της Husqvarna έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προσφέρει κατάλληλη λίπανση στα συστήματα κοπής που κατασκευάζει η εταιρεία μας.

  1. Θέστε το αλυσοπρίονο σε λειτουργία
  2. Κρατήστε το αλυσοπρίονο επάνω από έναν κορμό και αυξήστε τις στροφές του κινητήρα
  3. Η λίπανση της αλυσίδας λειτουργεί, όταν απομένει μια γραμμή λαδιού στον κορμό
Lubricating the chain

Συντήρηση λάμας

Τα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λάμα σχετίζονται με την εσφαλμένη τάνυση ή την ανεπαρκή λίπανση της αλυσίδας ή έχουν να κάνουν με λανθασμένες τεχνικές εργασίας. Το τμήμα που φθείρεται περισσότερο είναι το κάτω μέρος της λάμας, καθώς είναι το τμήμα που χρησιμοποιείται περισσότερο για την κοπή.

  • Κάθε φορά που αλλάζετε την αλυσίδα αναποδογυρίζετε τη λάμα, ώστε να φθείρεται ομοιόμορφα.
  • Καθαρίζετε τακτικά την αυλάκωση της λάμας και την είσοδο λαδιού.
  • Αφαιρείται τυχόν ρινίσματα από τις ράγες της λάμας.
Cleaning the bar

Αντικατάσταση λάμας

Ελέγχετε τη λάμα τακτικά, για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν φθορές ή ρινίσματα στις ράγες. Αντικαταστήστε τη λάμα αν:

  1. Το βάθος της αυλάκωσης της λάμας δεν επαρκεί για τη συγκράτηση του συνδετήρα μετάδοσης κίνησης. Ελέγχετε το τμήμα της ράγας που παρουσιάζει μεγαλύτερη φθορά.
  2. Η αλυσίδα δεν παραμένει τεντωμένη στην αυλάκωση.

Ακόνισμα αλυσίδας και διόρθωση της ρύθμισης οδηγού βάθους κοπής

Είναι βασικό να διατηρείτε την αλυσίδα σε καλή κατάσταση και να φροντίζετε να είναι πάντα αιχμηρή. Γι’ αυτόν το λόγο αφιερώσαμε ένα ολόκληρο άρθρο στο ακόνισμα της αλυσίδας.