Μερικά φυτά, όπως το “Αιώνιο”, αγαπούν τα ζεστά και ηλιόλουστα μέρη του κήπου. Άλλα, ακόμα και οι τριανταφυλλιές που αγαπούν τον ήλιο, υποφέρουν όταν έχει πολλή ζέστη. Με μερικά απλά τεχνάσματα μπορείτε να προστατέψετε τα φυτά σας από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής και να τα κρατήσετε υγιή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Προστατεύστε τον χλοοτάπητα σας

Αφουγκραστείτε τον χλοοτάπητα σας καθώς μεγαλώνει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε θερμοκρασίες έως 26°C, καθώς οι θερμές αυτές συνθήκες προάγουν την ανάπτυξη του χλοοτάπητα. Αντίθετα, εάν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους 30°C, ο χλοοτάπητάς σας δεν θα μεγαλώσει σχεδόν καθόλου. Εάν κουρεύετε τον χλοοτάπητα πολύ χαμηλά, τότε αυτός θα καεί και το χώμα θα ξεραθεί. Στην περίπτωση αυτή, καμία ποσότητα νερού δεν πρόκειται να τον σώσει. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει όταν κουρεύετε τον χλοοτάπητα να αφήνετε λίγο μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια, έτσι ώστε το ύψος του χλοοτάπητα μετά την κοπή να είναι περίπου στα 5 εκατοστά. Επίσης, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα από υπολείμματα κοπής, μπορείτε να προστατεύσετε καλύτερα τον χλοοτάπητα από την υπερβολική ηλιοφάνεια. Πώς θα αποκτήσετε αυτά τα υπολείμματα; Απλά κουρέψτε τον χλοοτάπητα. Η καλύτερη ώρα για το κούρεμα είναι το απόγευμα. Μετά απλά αφήστε τα υπολείμματα επάνω στον χλοοτάπητα. Αυτά θα κρατήσουν την υγρασία μέσα τους και θα δράσουν σαν μια προστατευτική ασπίδα ενάντια στον υπερβολικά καυτό ήλιο. Για να είστε σίγουροι ότι τα υπολείμματα του χλοοτάπητα αερίζονται καλά μπορείτε να τα αναμείξετε με μερικά ροκανίδια ξύλου.
Εάν θέλετε να ποτίσετε τον χλοοτάπητά σας, είναι καλύτερα να το κάνετε νωρίς το πρωί και όχι το απόγευμα. Η καλύτερη ώρα για το πότισμα, είναι μεταξύ 04:00 και 08:00 το πρωί, έτσι ώστε το πότισμα να έχει την καλύτερη δυνατή επίδραση στο χλοοτάπητα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μυκητολογικών προσβολών. Και εάν αυτή η ώρα είναι λίγο νωρίς για εσάς, γιατί να μην αφήσετε τον Προγραμματιστή GARDENA Multicontrol να σας βοηθήσει ποτίζοντας αυτόματα τον κήπο σας; Ο χλοοτάπητάς σας θα είναι επαρκώς ποτισμένος όταν το έδαφος έχει υγρανθεί πλήρως σε ένα βάθος 3-4 εκατοστά. Ένας πιο εύκολος τρόπος για να ξέρετε ότι ο χλοοτάπητας έχει ποτιστεί επαρκώς είναι να μετρήσετε την ποσότητα του νερού της άρδευσης. Μια ποσότητα της τάξεως των 10-15 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο και ημέρα είναι αρκετή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμάτε τους κινδύνους από το υπερβολικό πότισμα του χλοοτάπητα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό μούχλας, ιδίως εάν στον χλοοτάπητά σας έχει σχηματιστεί “τζίβα”, το λεγόμενο “thatch”, και δεν έχει γίνει η κατάλληλη αραίωση (scarifying).
04022-20-L-003-47cm.tif

Ο σωστός τρόπος ποτίσματος!

Είναι απαραίτητο να ποτίζετε κάθε μέρα; Στην πραγματικότητα όχι. Εάν ποτίζετε τον κήπο σας κάθε 2-3 ημέρες, είτε χρησιμοποιώντας έναν κλασικό σωλήνα κήπου GARDENA είτε με τον υπόγειο παλινδρομικό εκτοξευτή της GARDENA, ο κήπος σας θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία. Η καλύτερη λύση όταν ποτίζετε είναι να βάζετε το σωλήνα σας κοντά στα φυτά και να ποτίζετε έως ότου το έδαφος μουσκέψει ικανοποιητικά. Εάν σκάβετε συχνά το έδαφος γύρω από τα φυτά σας, το πότισμα θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό. Όταν επιλέγετε πότε είναι η πιο κατάλληλη ώρα για το πότισμα είναι καλύτερα να αποφεύγετε τις μεσημβρινές ώρες, όταν ο ήλιος λάμπει με τη μεγαλύτερη ένταση. Η πλέον κατάλληλη στιγμή είναι νωρίς το πρωί, όταν το έδαφος δεν είναι ακόμα πολύ ζεστό και έτσι λιγότερο πολύτιμο νερό θα εξατμιστεί κατά τη διάρκεια του ποτίσματος. Προσέχετε, επίσης, να μην πέφτει νερό επάνω στα λουλούδια και τα φύλλα των φυτών. Οι σταγόνες του νερού πάνω στα φύλλα λειτουργούν σαν ένας μεγεθυντικός φακός που συγκεντρώνει τις ακτίνες του ήλιου και προκαλεί εγκαύματα πάνω στα φύλλα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στα τριαντάφυλλα. Στις τριανταφυλλιές η υγρασία πάνω στα φύλλα ευνοεί τον σχηματισμό ασθενειών, όπως το ωίδιο και η μαύρη κηλίδωση.
EM-OGS-026

Ασπίδα για τη ζέστη τα ψιλοτεμαχισμένα υλικά

Αυτό που προστατεύει το φυτό σας από το κρύο τον χειμώνα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα το καλοκαίρι. Ένα λεπτό στρώμα από ψιλοτεμαχισμένα υλικά θα προστατεύσει τα φυτά σας από την έντονη θερμότητα. Απλώστε ένα στρώμα πάχους 3-5 εκατοστών από ψιλοτεμαχισμένα υλικά, όπως άχυρα ή φλοιοί δένδρων, σε όλο τον κήπο ή απλά γύρω από κάποια μεμονωμένα φυτά. Ένα λεπτό στρώμα από ψιλοτεμαχισμένα υπολείμματα κοπής χλοοτάπητα μπορεί επίσης να διασκορπιστεί σε όλη την επιφάνεια του κήπου, εφόσον βέβαια είμαστε σίγουροι ότι δεν περιέχει σπόρους από χλοοτάπητα ή ζιζάνια. Το στρώμα αυτό θα προστατεύσει επίσης το έδαφος από το δυνατό φως του ήλιου, εμποδίζοντάς το να στεγνώσει γρήγορα.

Προστατεύστε τα λαχανικά σας

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα φυτά που έχουν φυτευτεί πρόσφατα. Βεβαιωθείτε ότι το έδαφός τους είναι πάντοτε επαρκώς υγρό και μην το αφήσετε ποτέ να ξεραθεί εντελώς. Εάν χρειάζεται, κάντε έναν κύκλο ποτίσματος γύρω από τα φυτά και γεμίζετέ τον με νερό κάθε μέρα. Μία σίγουρη και δοκιμασμένη μέθοδος για να ποτίζετε τις ντομάτες σας είναι να τοποθετήσετε μέσα στο έδαφος δίπλα στα φυτά μια γλάστρα από πλαστικό ή καλύτερα από πηλό διαμέτρου 13-15 εκατοστών και να την γεμίζετε δύο φορές την ημέρα με νερό. Όταν φυσάει ή κάνει πολλή ζέστη, είναι καλό να προστατεύετε τα ευαίσθητα φυτά με ένα ειδικό κάλυμμα προστασίας.
EM-OGS-048