Η θέρμανση με ένα ανοιχτό τζάκι ή μία ξυλόσομπα δημιουργεί μια ιδιαίτερη θαλπωρή. Εδώ θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για τα διαφορετικά ξύλα, την αποθήκευση και την κατεργασία τους. Γενικά μιλώντας μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα ξύλα σε σκληρά και μαλακά, ενώ η κατηγοριοποίησή σε φυλλοβόλα και κωνοφόρα δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτική.

Μαλακό ξύλο

Το μαλακό ξύλο, όπως για παράδειγμα το έλατο, έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Έχει πυκνότητα λιγότερη από 500 kg/m2
  • Έχει υψηλότερη θερμοκρασία καύσης
  • Είναι πιο εύκολο να ανάψει
  • Είναι ιδανικό για να ξεκινήσετε τη φωτιά

Σκληρό ξύλο

Το σκληρό ξύλο, όπως για παράδειγμα η οξιά, έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Έχει πυκνότητα μεγαλύτερη από 500 kg/m2
  • Η καύση του διαρκεί περισσότερο
  • Αφήνει περισσότερη στάχτη μετά την καύση

Διαφορετικοί τύποι ξύλων και τα χαρακτηριστικά τους

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τους διάφορους τύπους ξύλων και τα προτερήματά τους:

Οξιά
Εξαιρετικό ξύλο για όλων των τύπων τα τζάκια. Έχει υψηλή θερμαντική αξία και διάρκεια, και δημιουργεί καλή φλόγα. Απαιτεί μακροχρόνια αποθήκευση καθώς στεγνώνει πιο δύσκολα.

Δρύς (Βελανιδιά)
Υψηλή θερμαντική αξία και μεγάλη διάρκεια καύση. Η βελανιδιά είναι ιδανική για ξυλόσομπες. Επειδή δακρύζει καθώς καίγεται, πρέπει να είναι εντελώς στεγνό το ξύλο για να μην καπνίζει.

Φλαμουριά
Εξαιρετικό ξύλο για όλες τις χρήσεις. Έχει υψηλή θερμαντική αξία και διάρκεια, και δημιουργεί καλή φλόγα. Απαιτεί μακροχρόνια αποθήκευση καθώς στεγνώνει δύσκολα. Πριονίζεται εύκολα, αλλά σχίζεται πολύ δύσκολα.

Σημύδα
Δεν σκάει οπότε είναι κατάλληλο για ανοιχτά τζάκια. Παράγει όμορφη φλόγα και στεγνώνει εύκολα. Κατάλληλο για ξεκίνημα φωτιάς.

Έλατο
Ιδανικό ξύλο για προσάναμμά. Επειδή σκάει καθώς καίγεται, είναι προτιμότερο για χρήση σε ξυλόσομπα. Το έλατο είναι πολύ εύφλεκτο και καίγεται γρήγορα