Ο Mάρτιος σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, της ομορφότερης εποχής του χρόνου, κι η φύση γύρω μας αναγεννιέται. Επιτέλους, η παγωνιά του χειμώνα τελειώνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα φυτά αναπτύσσονται και ετοιμάζονται για να ανθίσουν. Κι εμείς έτοιμοι να βγούμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας, να απολαύσουμε τα φυτά μας και να ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας χόμπι, την κηπουρική. Ο Μάρτιος είναι γεμάτος από καλλιεργητικές εργασίες και είναι ο μήνας που ξεκινάμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά μας για να αναπτυχθούν και να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια και γευστικούς καρπούς. Αυτή την εποχή απολαμβάνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, τα οποία πληθαίνουν όσο προχωράει η άνοιξη. Ξεκινάμε την προετοιμασία για τη φύτευση των ανοιξιάτικων κηπευτικών και φροντίζουμε τα λουλούδια του κήπου μας, ενώ καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει αρχίζουμε και τα πρώτα ποτίσματα.

Βάζουμε λίπασμα στον κήπο μας

Τα φυτά μας έχουν ανάγκη μέσα στον Μάρτιο από θρεπτικά στοιχεία για να αναπτύξουν το φύλλωμα τους και γιαυτό είναι ανάγκη να προσθέτουμε λίπασμα. Η λίπανση είναι απαραίτητη καλλιεργητική εργασία αυτή την εποχή σε κηπευτικά, σε καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά, καθώς επίσης στο αμπέλι και σε καρποφόρα δέντρα. Στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας, χρησιμοποιούμε βιολογικό λίπασμα, καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ, τα οποία ενσωματώνουμε μέσα στο χώμα του κήπου μας για να απορροφηθούν καλύτερα από τα φυτά. Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε να μην βαζουμε υπερβολικές δόσεις λιπασμάτων, κυρίων αμμωνιακών, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε νεαρά φυτά καθώς και να τα καταστήσουν ευπαθή σε μυκητολογικές ασθένειες.

Φυτεύουμε τα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά

Μέσα στον Μάρτιο ξεκινούμε την φύτευση των πρώτων κηπευτικών μας για την ανοιξιάτικη περίοδο. Φυτεύουμε πατατόσπορο για καλλιέργεια πατάτας και κοκκάρι για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού, σε αφράτα εδάφη για να έχουμε καλή παραγωγή μετά από 3-4 μήνες. Βέβαια, συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τα χειμερινά λαχανικά όπως μαρούλια, σπανάκι, μαιντανό, άνηθο, πατζάρι και καρότο. Στις νότιες περιοχές κάνουμε μεταφύτευση στα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά όπως ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι και μελιτζάνα. Ίσως, χρειαστεί να σκεπάσουμε τα πρώτα κηπευτικά μας με ειδικό νάυλον για να τα προστατέψουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας. Η παγωνιά της νύχτας μπορεί να καθηλώσει την ανάπτυξη των κηπευτικών μας και να μην μας χαρίσουν ικανοποιητική καρποφορία.

Προστατεύουμε τα φυτά από ασθένειες και έντομα

Ψεκάζουμε τα φυτά μας με διάφορα οικολογικά σκευάσματα μέσα στον Μάρτιο για προληπτική προστασία, ειδικά μετά το κλάδεμα. Χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό χαλκό και υδατοδιαλυτό (βρέξιμο) θειάφι για να προστατέψουμε καλλωπιστικά φυτά, κηπευτικά, καρποφόρα δέντρα και αμπέλι από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, για προστασία από τις πιο σημαντικές εντομολογικές προσβολές όπως ψώρα και μελίγκρα που προσβάλλουν αυτή την εποχή τον κήπο μας, ψεκάζουμε με θερινό πολτό ή σάπωνες αλάτων καλίου, δύο οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Συμπληρωματικά, εφαρμόζουμε στάχτη γύρω από τα φυτά για την προστασία από σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, καθώς αυτή την περίοδο παρατηρείται κινητικότητα λόγω αυξημένης υγρασίας.


Φροντίζουμε καλλωπιστικά φυτά και φυτεύουμε γκαζόν

Συνεχίζουμε και τον μήνα Μάρτιο να κλαδεύουμε τους καλλωπιστικούς θάμνους όπως η τριανταφυλλιά, το βιβούρνο, η αγγελική, η ορτανσία και η γαρδένια για να δώσουν νέα βλάστηση και ανθοφορία μέσα στην άνοιξη. Κατάλληλη εποχή και για να μεταφυτέψουμε καλλωπιστικά φυτά απευθείας στο χώμα ή σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Επίσης, ιδανική περίοδος ο Μάρτιος και για νέες φυτεύσεις γκαζόν ή για να συμπληρώσουμε διάφορα κενά στο γκαζόν (χλοοτάπητα) που έχουν δημιουργηθεί.

Συγκομίζουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής

Τον Μάρτιο συγκομίζουμε μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, παντζάρια, σπανάκι και καρότα από τον χειμωνιάτικο λαχανόκηπο μας για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και φυσικά διάφορες εκλεκτές συνταγές μαγειρικής. Από τα καρποφόρα δέντρα μας, συλλέγουμε μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ, ομφαλοφόρα πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και αβοκάντο.

Ξεκινούμε τα πρώτα ποτίσματα στον κήπο μας

Αρχίζουμε τα πρώτα ποτίσματα του κήπου μας, μέσα στο μήνα Μάρτιο, ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας που εμφανίζουν ανομβρία. Το πότισμα είναι μία βασική καλλιεργητική φροντίδα, απαραίτητη για τα φυτά του κήπου μας για να έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Αυτή την περίοδο, σχεδιάζουμε και το πότισμα του λαχανόκηπου μας, στις νέες φυτεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγουμε το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμο. Ειδικά για το πότισμα του λαχανόκηπου μας, χρειαζόμαστε νερό καλής ποιότητας, χωρίς πολλά άλατα γιατί αλλιώς μπορεί να συναντήσουμε σημαντικά προβλήματα στα λαχανικά μας, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και καρποφορίας.

 
Από τα μυστικά του κήπου

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.