Όταν τα δένδρα αρχίζουν να χάνουν το φθινοπωρινό πολύχρωμό τους ένδυμα και το έδαφος αρχίζει σιγά-σιγά να καλύπτεται από τα πολύχρωμα πεσμένα φύλλα, είναι καιρός για εσάς να βγάλετε και πάλι τη σκούπα των φύλλων. Τα πεσμένα φύλλα δεν πρέπει να μένουν πάνω στον χλοοτάπητα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να σαπίσουν και να δημιουργήσουν ασθένειες στον ίδιο τον χλοοτάπητα. Έτσι, πριν ακόμα βρέξει ή χιονίσει πολύ, τα φύλλα θα πρέπει να απομακρυνθούν, ώστε να μην σαπίσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, ο χλοοτάπητας θα στερηθεί από ένα πολύ σημαντικό ποσό αέρα και μπορεί και ο ίδιος να σαπίσει ή να μουχλιάσει. Για να απομακρύνετε τα φύλλα από το έδαφος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κλασική σκούπα φύλλων ή μια χλοοκοπτική μηχανή, στον κάδο της οποίας θα συλλέξετε εύκολα και αποτελεσματικά τα φύλλα.
Τα πεσμένα φύλλα θα πρέπει επίσης να απομακρύνονται και από τα διάφορα αειθαλή φυτά και θάμνους, καθώς υπάρχει κίνδυνος και για τα φυτά αυτά να σαπίσουν από την επαφή τους με τα βρεγμένα φύλλα.

Ένας καλός τρόπος αξιοποίησης των πεσμένων φύλλων είναι να γεμίσετε με αυτά άδεια παρτέρια ή να δημιουργήσετε φωλιές για σκαντζόχοιρους σε απομακρυσμένα σημεία του κήπου σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε και στην προστασία της άγριας πανίδας, μια και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ο σκαντζόχοιρος είναι ήδη στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη. Αυτό συμβαίνει κυρίως, διότι, εξαιτίας των σχολαστικών εργασιών καθαρισμού των κήπων, πολλές φωλιές και άλλες τοποθεσίες προστασίας, τόσο των σκαντζόχοιρων όσο και άλλων ωφέλιμων οργανισμών, έχουν δυστυχώς, καταστραφεί.