Τα καθαρά και περιποιημένα μονοπάτια σχηματίζουν τη ραχοκοκαλιά του κήπου σας, ενώ τα καθαρά και περιποιημένα παρτέρια με λουλούδια παρέχουν τη διακόσμηση. Συνιστάται λοιπόν να δίνετε τη δέουσα προσοχή και στα δύο και να τα συντηρείτε τακτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έτσι ώστε να διατηρούνται σε φόρμα.

Αφαιρέστε τα φύλλα

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα μονοπάτια σας καθαρά από φύλλα, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι υγρός. Γλιστρήματα και πτώσεις συμβαίνουν συχνά, εξαιτίας φύλλων που έχουν αφεθεί στο έδαφος. Όταν αφαιρείτε τα φύλλα από τα μονοπάτια, θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι πρέπει να καθαρίσετε και το γκαζόν σας από αυτά. Εάν φύλλα και άλλο φυτικό υλικό αφεθούν επί μακρόν πάνω στο γκαζόν, τα φύλλα του χλοοτάπητα που βρίσκονται κάτω από αυτά θα πεθάνουν, προκαλώντας αντιαισθητικές κίτρινες κηλίδες επάνω στο γκαζόν σας.

Καθαρίστε τα παρτέρια των λουλουδιών

Υπάρχουν δύο τρόποι διαχείρισης των φύλλων στα παρτέρια των λουλουδιών: Εκεί όπου είναι απαραίτητη η απομάκρυνση τους, είναι καλύτερα να τα μαζέψετε με μια σκούπα φύλλων και να τα μετατρέψετε σε οργανικό λίπασμα (κομπόστα). Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, θα αφαιρέσετε και τα τελευταία ζιζάνια του έτους. Εάν όμως τα φύλλα είναι εφικτό να παραμείνουν μέσα στο παρτέρι και να μετατραπούν εκεί σε λίπασμα, μπορείτε να τα παραχώσετε ελαφρά. Τα φύλλα χρειάζεται απλά να καλυφθούν με λίγο χώμα, ενώ μπορεί ακόμα και να φαίνονται, μέσα από το χώμα, σε ορισμένα σημεία. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργήσετε ένα χαλαρό επιφανειακό στρώμα εδάφους, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, για την κάλυψη του παρτεριού σας.

Η συμβουλή του ειδικού

Τα πολύ βαριά αργιλλώδη εδάφη θα πρέπει να σκάβονται κάθε χρόνο, πριν την χειμερινή περίοδο. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο νερό να εισέλθει ευκολότερα μέσα στους πόρους του εδάφους, με αποτέλεσμα, όταν παγώσει, να σπάσει τα διάφορα συσσωματώματα που σχηματίζονται και να δημιουργήσει μια πιο λεπτή και εύθρυπτη υφή για το χώμα του κήπου σας.