Εάν θέλετε να μαζέψετε ωραία, μεγάλα φρούτα από τα οπωροφόρα δέντρα σας, δεν μπορείτε να αποφύγετε το κλάδεμα. Το χειμερινό κλάδεμα είναι καθοριστικής σημασίας για μια πλούσια συγκομιδή, καθώς η σοδειά επηρεάζεται σημαντικά από το σωστό κλάδεμα αυτήν την εποχή. Ακόμα και στην περίπτωση των νεαρών δέντρων, ηλικίας μεταξύ 6 και 8 ετών, το χειμερινό κλάδεμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και είναι κρίσιμο για το μετέπειτα σχήμα του δέντρου. Οι σωστοί μήνες για το χειμερινό κλάδεμα είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Αυτήν την εποχή, τα οπωροφόρα δέντρα βρίσκονται σε αδρανή φάση. Επίσης, η δομή της κορυφής του δέντρου αναγνωρίζεται ευκολότερα τώρα, αφού το δέντρο δεν έχει φύλλα.

Προτού πάρετε φόρα και ξεκινήσετε, σας συμβουλεύουμε να παρατηρήσετε προσεκτικά κάθε δέντρο, ώστε να μην κάνετε κανένα κρίσιμο λάθος κατά το κλάδεμα. Η καλύτερη στιγμή για κλάδεμα είναι κάποια ξηρή χειμωνιάτικη μέρα, όταν η θερμοκρασία δεν είναι χαμηλότερη από – 5 °C. Καθώς είναι πιθανό να κάνετε πολλά λάθη κατά το κλάδεμα, εδώ παρουσιάζονται συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία:

  • Πρώτα αφαιρέστε τα παχύτερα κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα μέσα, προς τα κάτω ή ίσια προς τα πάνω και πετάξτε το παλιό φύλλωμα.
  • Τα κλαδιά που αναπτύσσονται ίσια προς τα πάνω θα πρέπει να κόβονται στη διχάλα (αυτό είναι το σημείο διακλάδωσης), ώστε να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη και η ανθοφορία τους. Έτσι θα δυναμώσουν και οι οριζόντιοι κλώνοι, καθώς και εκείνοι που αναπτύσσονται προς τα έξω, αφού εδώ μεγαλώνουν τα καλύτερα φρούτα.
  • Οι βλαστοί των φρούτων που έχουν ήδη μπουμπούκια λουλουδιών το χειμώνα θα πρέπει να κλαδεύονται κατά 1/3 περίπου. Έτσι τα κλαδιά δεν θα μπορέσουν να αυξηθούν υπερβολικά σε μήκος και δεν θα σπάσουν από το βάρος των φρούτων.
  • Για πρακτικούς λόγους, κλαδέψτε τυχόν λεπτά κλαδάκια που αναπτύσσονται ίσια προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
  • Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό εργαλείο για όλες τις εργασίες κλαδέματος. Για παράδειγμα, με τις ψαλίδες GARDENA και τις τηλεσκοπικές ψαλίδες GARDENA μπορείτε να πετύχετε ομοιόμορφη κοπή ακριβείας, ακόμα και στην κορυφή του δέντρου.
  • Φυσικά, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με το χειμερινό κλάδεμα, όμως δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα εδώ. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές σε διάφορα βιβλία κηπουρικής.

Το χειμερινό κλάδεμα δεν συνιστάται μόνο με σκοπό την ποιοτική σοδειά – παράλληλα προστατεύει τα οπωροφόρα δέντρα από ασθένειες, όπως το φουζικλάδιο της μηλιάς. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν ανενόχλητα σε σκόρπια κλαδιά που δεν έχουν κλαδευτεί. Πάντως, σαπισμένα κλαδιά και προβλήματα προσβολής από μύκητες μπορεί να προκύψουν και από το λανθασμένο κλάδεμα των δέντρων. Επίσης, το χειμώνα συνιστάται ιδιαίτερα η εφαρμογή διαφόρων μεθόδων ελέγχου των παρασίτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συρμάτινη βούρτσα για να αφαιρέσετε αποκολλημένα κομμάτια φλοιού από τους κορμούς, καθώς εκεί βρίσκουν άσυλο τα περισσότερα παράσιτα. Για έγκαιρη πρόληψη, μπορείτε να αλείψετε τον κορμό με ουσία που περιέχει λάδι.

Επειδή το κλάδεμα των δέντρων το χειμώνα θεωρείται από πολλούς ιδιοκτήτες κήπου πραγματική πρόκληση, συνήθως το παραβλέπουν. Ωστόσο, με απώτερο στόχο την καλύτερη σοδειά, ακόμα και οι άπειροι ερασιτέχνες κηπουροί θα πρέπει να δεχτούν την πρόκληση και να δοκιμάσουν, αφού η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα.

By—>GARDENA