Το φρέσκο ξύλο περιέχει πολύ νερό. Δεδομένου ότι το ξύλο που περιέχει πολλή υγρασία δεν θα καεί αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να αποθηκεύσετε τα καυσόξυλα πριν τα χρησιμοποιήσετε στο τζάκι.

Γιατί τα καυσόξυλα πρέπει να ξηραίνονται

Το μισό από το βάρος του φρέσκου πράσινου ξύλο αποτελείται από νερό. Εάν χρησιμοποιούνται ως καυσόξυλα, τα φρέσκα ξύλα πρέπει να ξηραίνονται έτσι ώστε η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι κάτω από 20%. Συνήθως, μετά από ένα χρόνο αποθήκευσης και ξήρανσης υπάρχει ακόμη 15 έως 20% νερό στο ξύλο. Εάν μετρήσετε μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα, η υγρασία της αυτού του ξερού ξύλου μπορεί να υποχωρήσει στο μόνο 15%, ενώ μία ομιχλώδη και υγρή φθινοπωρινή μέρα, η υγρασία μπορεί να αυξηθεί σε 20%

Τα φρέσκα ή κακώς αποθηκευμένα ξύλα περιέχουν πολύ νερό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά την καύση. Το νερό στο ξύλο πρέπει στη συνέχεια να «μαγειρευτεί έξω από το ξύλο» πριν το ξύλο καίει πραγματικά, με αποτέλεσμα να χάσετε πολύτιμη ενέργεια. Αν η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι περίπου 10% πάνω από τη βέλτιστη περιεκτικότητα, η θερμική αξία θα μειωθεί κατά περίπου 9% κάνοντάς σας να σπαταλάτε ενέργεια.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την αποθήκευση των καυσόξυλων που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την περιεκτικότητα σε υγρασία του ξύλου σας σε λιγότερο από 20%.

Αποθηκεύστε με ασφάλεια και με επαρκή αέρα

Η καλύτερη μέθοδος: σταυρωτό στοίβαγμα. Με άλλα λόγια, τοποθετήστε τα ξύλα εναλλάξ σε σειρές κάθετα και οριζόντια.

Στοιβάξτε τα ξύλα σε μια ξύλινη παλέτα.  Αυτό προστατεύει το ξύλο από την υγρασία.

Κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 10 cm μεταξύ της στοίβας των ξύλων και του τοίχου του σπιτιού. Αυτό εξασφαλίζει καλή ροή του αέρα.

Προστατέψτε τα από τις καιρικές συνθήκες με ένα κάλυμμα. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή ροή αέρα ανάμεσα στα ξύλα και το κάλυμμα.

Για ιδανική ροή αέρα, αφήστε τουλάχιστον μία οριζόντια πλευρά ανοιχτή προς τον άνεμο.