Η κάλυψη του γκαζόν σας με χορτολίπασμα από γρασίδι και φύλλα θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες συμβουλές της Husqvarna για τη χορτολίπανση του γκαζόν σας με κομμένο γρασίδι και φύλλα.

Η κάλυψη με χορτολίπασμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα πεσμένα φύλλα και το γρασίδι που μένει μετά το κούρεμα του γκαζόν. Όταν χρησιμοποιείτε το πλαίσιο κοπής για την κάλυψη του γκαζόν με χορτολίπασμα, στην ουσία τα φύλλα και το γρασίδι, αφού κοπούν την πρώτη φορά, περνούν ξανά από το πλαίσιο κοπής ώστε να περάσουν για δεύτερη φορά από τις λεπίδες. Με αυτόν τον τρόπο κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια.

Πλεονεκτήματα της κάλυψης με χορτολίπασμα

Η χορτολίπανση με γρασίδι και φύλλα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως είναι εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, καθώς και βελτίωση στην ποιότητα και την εμφάνιση του γκαζόν σας. Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα πλεονεκτήματα της χορτολίπανσης:

  1. Μετατροπή των υπολειμμάτων σε θρεπτικά συστατικά, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για λίπανση
  2. Βελτιωμένη μικροζωή
  3. Αυξημένη στρώση χούμου
  4. Δεν υπάρχει ανάγκη για τη διάθεση ή τη λιπασματοποίηση των υπολειμμάτων και έτσι δεν επιβαρύνονται επιπλέον οι ήδη υπερφορτωμένοι χώροι υγειονομικής ταφής

Κατάλληλη περίοδος για χορτολίπανση

Χορτολίπανση πρέπει να διεξάγεται όταν υπάρχει ενεργή μικροζωή στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία στην επιφανειακή στρώση του εδάφους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 βαθμοί Κελσίου. Εάν καλύπτετε τακτικά με χορτολίπασμα το γκαζόν τις περιόδους που αυτό δεν αναπτύσσεται, όπως είναι για παράδειγμα κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ή στα τέλη του φθινοπώρου, εφόσον ζείτε σε περιοχή όπου υπάρχει εναλλαγή εποχών, το ποσοστό αποσύνθεσης θα είναι ελάχιστο έως και μηδενικό. Συνεπώς θα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος δημιουργίας ξερών χόρτων.

Χορτολίπανση με κομμένο γρασίδι

Το κομμένο γρασίδι έχει περιεκτικότητα σε νερό 80 έως 85% και για αυτόν το λόγο αποσυντίθεται γρήγορα με μικρό κίνδυνο δημιουργίας ξερών χόρτων, σε αντίθεση με υπολείμματα άλλων νεκρών φυτών. Η αποσύνθεση των υπολειμμάτων γρασιδιού επιταχύνεται,εάν κάθε φορά αποκόπτεται μόνο το ένα τρίτο του φύλλου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκόπτεται μεγαλύτερο από το μισό του φύλλου, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης λόγω απώλειας υγρών στο φυτό.

Χορτολίπανση με φύλλα

Στη μέθοδο χορτολίπανσης με φύλλα, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα φυσώντας τα φύλλα που πέφτουν σε φράκτες, παρτέρια και μονοπάτια επάνω σε ανοιχτές επιφάνειες με γρασίδι. Στη συνέχεια μπορείτε να τα ψιλοκόψετε χρησιμοποιώντας επικαθήμενο χλοοκοπτικό με μονάδα κοπής χορτολιπάσματος.

Κατάλληλη περίοδος για την περισυλλογή των πεσμένων φύλλων

Μην ξεχνάτε ότι η χρήση των πεσμένων φύλλων ως χορτολίπασμα δεν αντικαθιστά τελείως την παραδοσιακή περισυλλογή των πεσμένων φύλλων. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι καλό να περισυλλέγετε τα φύλλα που απομένουν μετά από την τελευταία κοπή του γκαζόν για τη χρονιά, όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι κάτω από τους 6 βαθμούς Κελσίου και το γρασίδι δεν αναπτύσσεται. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν προβλήματα, όπως είναι οι μύκητες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η χορτολίπανση ανά τον κόσμο

Όσον αφορά την χορτολίπανση σε σχέση με το κλίμα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες. Για παράδειγμα στη Βόρεια Ευρώπη είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των φύλλων πέφτουν πριν από την πρώτη παγωνιά, ενώ πολλά φύλλα πέφτουν λίγο μετά από αυτήν. Αφήνοντας το γρασίδι να μεγαλώσει λίγα εκατοστά περισσότερο από ό,τι συνήθως το φθινόπωρο, μπορείτε, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, να χρησιμοποιήσετε περισσότερα πεσμένα φύλλα ως χορτολίπασμα, καθώς το χορτολίπασμα κρύβεται ανάμεσα στο κάπως ψηλότερο γρασίδι.