Η χρήση αμβλείας αλυσίδας έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και υπερβολική φθορά. Αλλά μην ανησυχείτε, καθώς το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα με το τακτικό και σωστό ακόνισμα της αλυσίδας. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για ένα αιχμηρό αλυσοπρίονο.

Τι χρειάζομαι για να τροχίσω την αλυσίδα;

Τα εργαλεία που χρειάζεστε για να διατηρείτε την αλυσίδα αιχμηρή είναι τα εξής:

  • Στρογγυλή λίμα
  • Επίπεδη λίμα
  • Οδηγός ακονίσματος
  • Μέγγενη κορμού

Μην ξεχνάτε ότι η στρογγυλή λίμα και οι οδηγοί διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της αλυσίδας. Δείτε τον παρακάτω πίνακα.

Filing equipment

Γωνίες ακονίσματος

Τα δόντια κοπής πρέπει να ακονίζονται σε αυτές τις γωνίες:

  • Γωνία ακονίσματος άνω τμήματος
  • Γωνία ακονίσματος πλευρικού τμήματος
  • Γωνία ακονίσματος προς τα κάτω
  • Ρύθμιση οδηγού βάθους κοπής

Οι γωνίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της αλυσίδας. Ένας καλός τρόπος για να επαναφέρετε το δόντι κοπής στις σωστές γωνίες είναι η χρήση οδηγού ακονίσματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να σκέφτεστε κάθε φορά ποια είναι η κατάλληλη γωνία για την επίτευξη ενός βέλτιστου αποτελέσματος. Απλά ακολουθήστε τις οδηγίες και θα επιτύχετε τις κατάλληλες γωνίες στο δόντι κοπής.

Συμβουλές για τη λίμα και τη συσκευή ακονίσματος Husqvarna/Oregon.

Γωνίες ακονίσματος

Πόσο συχνά πρέπει να ακονίζεται η αλυσίδα;

Η αιχμηρότητα της αλυσίδας του αλυσοπρίονου αρχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και αν αποφεύγετε να κόβετε αντικείμενα που μειώνουν την αιχμηρότητά της (βράχοι, χώμα κ.λπ.). Η αλυσίδα στομώνει. Σε περίπτωση χρήσης της αλυσίδας για την κοπή πέτρας, η αλυσίδα πρέπει να ακονιστεί αμέσως.

Εάν χρησιμοποιείτε το αλυσοπρίονο για μεγάλα διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να ακονίζετε την αλυσίδα με λίμα σε κάθε ανεφοδιασμό καυσίμου. Είναι ευκολότερο να ακονίζετε την αλυσίδα από λίγο και συχνά παρά να την ακονίζετε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο θα εργάζεστε με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποδοτικότητα.

Blunt cutting tooth
Irregular edge on cutting tooth

Πώς πρέπει να ακονίζω την αλυσίδα;

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε οδηγό ακονίσματος της Husqvarna. Όταν ακονίζετε την αλυσίδα, προσπαθείτε να ακονίσετε όσο το δυνατόν λιγότερο υλικό.

Αρχικά εντοπίστε το δόντι κοπής με το μικρότερο μήκος. Πρέπει να ακονίσετε όλα τα δόντια κοπής έτσι, ώστε να έχουν το ίδιο μήκος με το μικρότερο δόντι.

  • Τοποθετήστε τον οδηγό ακονίσματος στην αλυσίδα. Τα βέλη στον οδηγό ακονίσματος πρέπει να είναι στραμμένα προς τη φορά περιστροφής της αλυσίδας (προς το γρανάζι). Βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός εφάπτεται με την αλυσίδα.
  • Χρησιμοποιήστε τη στρογγυλή λίμα. Τοποθετήστε τη λίμα σε γωνία 90° σε σχέση με τους κυλίνδρους του οδηγού ακονίσματος. Ακονίστε χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια. Η λίμα πρέπει να στηρίζεται και στους δύο κυλίνδρους. Ακονίστε το δόντι κοπής με ήπιες κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από την οποία βρίσκεστε.
  • Συνεχίστε ακονίζοντας κάθε δεύτερο δόντι. Θα πρέπει να ακονίσετε κάθε δόντι κοπής έτσι, ώστε να είναι αιχμηρό. Είναι σημαντικό όλα τα δόντια κοπής να έχουν το ίδιο μήκος.
  • Αφού ακονίσετε όλα τα δόντια κοπής στη μία πλευρά, χαλαρώστε τη μέγγενη και προσαρμόστε τον οδηγό από την άλλη κατεύθυνση. Κατά τον ίδιο τρόπο, ακονίστε τα δόντια κοπής προς την αντίθετη κατεύθυνση.
How to file the chain 1How to file the chain 2How to file the chain 3

Ακόνισμα στο δάσος

Ένα χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να έχετε όταν ακονίζετε την αλυσίδα ενώ βρίσκεστε στο δάσος είναι η μέγγενη κορμού. Προσαρμόστε την σε έναν πρέμνο ή κορμό και ασφαλίστε τον οδηγό όπως θα κάνατε με μια συνηθισμένη μέγγενη. Ακονίστε την αλυσίδα ακολουθώντας τις οδηγίες ακονίσματος.

Filing in the forest

Ποια είναι η σωστή ρύθμιση του οδηγού βάθους κοπής;

Η ρύθμιση του οδηγού βάθους καθορίζει το βάθος στο οποίο θα κόβει το δόντι κοπής. Εάν η ρύθμιση του οδηγού βάθους κοπής είναι πολύ χαμηλή, κατά την κοπή αφαιρείται πολύ μικρή ποσότητα ξύλου.

Εάν η ρύθμιση του οδηγού βάθους κοπής είναι πολύ υψηλή, το βάθος κοπής στο ξύλο θα είναι μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι η κοπή θα είναι πιο έντονη, έχοντας ως αποτέλεσμα έντονες δονήσεις. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος κλωτσήματος και το αλυσοπρίονο υφίσταται περιττή καταπόνηση.

Ελέγχετε τον οδηγό βάθους κοπής ανά 3-5 ακονίσματα της αλυσίδας υπό κανονικές συνθήκες φθοράς ή συχνότερα, εάν η φθορά είναι υπερβολική. Χρησιμοποιείτε τον οδηγό βάθους κοπής και την επίπεδη λίμα, για να ελέγχετε και να ρυθμίζετε το κατάλληλο ύψος. Οι ενδείξεις “Σκληρό” και “Μαλακό” στον οδηγό αναφέρονται σε μαλακό ξύλο (κωνοφόρα) και παγωμένο ξύλο.

Depth gauge (this image need additional graphics)

Πότε πρέπει να αντικαταστήσω την αλυσίδα;

Η αλυσίδα πρέπει να αντικαθίσταται, όταν το τμήμα του δοντιού κοπής με το μεγαλύτερο μήκος είναι μικρότερο από 4 χιλιοστά ή αν διαπιστώσετε ρωγμές.

When to replace the chainsaw chain (this image need additional graphics)