Απρίλιος, τέταρτος μήνας του χρόνου και η άνοιξη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Καθώς η θερμοκρασία μέρας και νύχτας σταδιακά ανεβαίνει και η ηλιοφάνεια γίνεται πιο έντονη, είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε την καθημερινότητά μας με περισσότερο χρώμα και ζωντάνια με τα αγαπημένα μας φυτά.

Άλλωστε, η κηπουρική είναι το καλύτερο χόμπι για να περάσουμε χρόνο στο σπίτι με αισιοδοξία και χαρά. Αυτή την εποχή, ξεκινάμε τις νέες φυτεύσεις και την καλλιέργεια του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου που θα μας δώσει υπέροχη συγκομιδή λαχανικών μέσα στο καλοκαίρι.

Η άνοιξη είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Ιδανική περίοδος, επίσης, για να φυτέψουμε καινούργιο γκαζόν ή να συμπληρώσουμε τα κενά του χλοοτάπητα μας και να τον φροντίσουμε. Μέσα στον Απρίλιο, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε πολλά καλλωπιστικά φυτά και ανθοφόρους θάμνους για να γεμίσουμε τον κήπο με λουλούδια και να τα μοιραστούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αυτή την εποχή, κλαδεύουμε πολλά τα εσπεριδοειδή δέντρα και άλλα αειθαλή φυτά. Και φυσικά, συγκομίζουμε ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά εποχής από τον κήπο μας και να απολαύσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για να καλλιεργήσουμε.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι καλλιεργητική φροντίδα έχουν ανάγκη τα φυτά μας μέσα στον Απρίλιο, για να προγραμματίσουμε τις απαιτούμενες εργασίες. Κι έτσι να διατηρήσουμε έναν υπέροχο κήπο, με ζωηρή βλάστηση, όμορφα λουλούδια και νόστιμους καρπούς.

1. Ποια φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής απολαμβάνουμε τον Απρίλιο;

O Απρίλιος είναι ο μήνας που μας προσφέρει αρκετά λαχανικά από τις όψιμες φυτεύσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ας ξεκινήσουμε από τα κουκιά, τις αγκινάρες και τις φράουλες και ας συνεχίσουμε με μαρούλια, παντζάρια, σπανάκι, σέσκουλα, και καρότα καθώς και διάφορα μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο, ρόκα και φρέσκο κρεμμύδι.

Από τα καρποφόρα δέντρα που έχουμε στον κήπο μας, θα έχουμε και από εκεί συγκομιδή φρέσκων λαχταριστών φρούτων όπως τα μούσμουλα. Επίσης, αυτή την εποχή, συλλέγουμε μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ, ομφαλοφόρα πορτοκάλια ποικιλίας Navellate, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και αβοκάντο.

2. Ξεκινάμε τη φύτευση του λαχανόκηπου

Απρίλιος και είναι καιρός να ξεκινήσουμε τις πρώτες φυτεύσεις με ανοιξιάτικα κηπευτικά στον λαχανόκηπο για να απολαύσουμε τη συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι. Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας με σπόρο, να μεταφυτεύσουμε τα έτοιμα φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο ή να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια και τα γεωπονικά καταστήματα.

Φυτεύουμε τα λαχανικά μας στις κατάλληλες αποστάσεις φυτεύσης για να έχουν καλύτερο αερισμό και να δέχονται περισσότερο φως. Η αραιά φύτευση των λαχανικών συντελεί για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία, καθώς και μειωμένες προσβολές από έντομα και ασθένειες.

Ξεκινάμε λοιπόν τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο μας, με την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια της μελιτζάνας, την καλλιέργεια του αγγούριού, την καλλιέργεια του κολοκυθιού, την καλλιέργεια της φράουλας, την καλλιέργεια του κρεμμυδιού, την καλλιέργεια του πεπονιού, την καλλιέργεια του καρπουζιού, την καλλιέργεια της μπάμιας και την καλλιέργεια του βλίτου.

Πριν τη φύτευση των λαχανικών είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε το χώμα χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά βελτίωσης του εδάφους. Ενσωματώνουμε λοιπόν στο χώμα οργανική ουσία με τη μορφή κομπόστ, χωνεμένης κοπριάς και βιολογικό λίπασμα για να ενισχύσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.

3. Κλαδεύουμε δέντρα και καλλωπιστικά φυτά

Αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας, στις αρχές της άνοιξης, ξεκινάμε τα κλαδέματα δέντρων και θάμνων επιλέγοντας ηλιοφανή μέρα χωρίς βροχή.

Αυτή την εποχή κλαδεύουμε τα εσπεριδοειδή δέντρα και πραγματοποιούμε το κλάδεμα της πορτοκαλιάς, το κλάδεμα της μανταρινιάς και το κλάδεμα της λεμονιάς, αφού ολοκληρώσουν την καρποφορία τους.

Επίσης κλαδεύουμε καλλωπιστικούς θάμνους μετά το τέλος της ανθοφορίας τους ή όσους δεν προλάβαμε να κλαδέψουμε τον προηγούμενο μήνα, όπως την τριανταφυλλιά, την γαρδένια, την αζαλέα, τον ιβίσκο, την ορτανσία και το γεράνι.

Τα υπολείμματα του κλαδέματος, καθώς και τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που βγάζουμε από διάφορα σημεία του κήπου δεν τα απομακρύνουμε, καθώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ως κατάλληλα υλικά για τη δημιουργία κομπόστ που θα ενσωματώσουμε σταδιακά στο έδαφος μετά την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης.

4. Φυτεύουμε καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια

Ο μήνας Απρίλιος είναι η κατάλληλη εποχή για να δώσουμε χρώμα και ομορφιά στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας. Μπορούμε να μεταφυτεύσουμε καλλωπιστικούς θάμνους απευθείας στο χώμα ή σε μεγαλύτερες γλάστρες όπως τριανταφυλλιές, γεράνια, ορτανσίες, αζαλέες, καμέλιες και ιβίσκους.

Επίσης, αυτή την περίοδο, μέσα στον Απρίλιο, σπέρνουμε ή μεταφυτεύουμε ετήσια ανοιξιάτικα ανθόφυτα όπως πανσέδες, πετούνιες, άλυσσα και σκυλάκια για να κάνουμε πιο όμορφα τα παρτέρια μας και τις ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας.

Και φυσικά συνεχίζουμε και αυτό το μήνα να φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς για γλαδιόλες, ντάλιες, αμαρυλλίδες και λίλιουμ που θα μας δώσουν εντυπωσιακή και πολύχρωμη ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι.

5. Φροντίζουμε για την προστασία του αμπελιού

Είτε πρόκειται για οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι μας είτε για επιτραπέζιες ποικιλίες της κρεβατίνας, μας, ξεκινάμε τον μήνα Απρίλιο να προστατεύουμε οικολογικά την καλλιέργεια του αμπελιού, από τον περονόσπορο, τη σημαντικότερη την μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού.

Ο περονόσπορος στο αμπέλι προσβάλλει όλα τα πράσινα µέρη του φυτού, µε σοβαρότερες τις ζηµιές που γίνονται στο φύλλωµα και στα σταφύλια σε διάφορα στάδια του βιολογικού κύκλου του.

Για την προστασία του αμπελιού από τον προνόσπορο με οικολογικά σκευάσματα, ξεκινάμε τους ψεκασμούς με σκευάσματα χαλκού ή σκονίζουμε με θειοχαλκίνη όταν οι βλαστοί όταν η βλάστηση έχει μήκος 8 εως 10 εκατοστά, μετά από δέκα μέρες, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο μούρου), και αμέσως μετά τη γονιμοποίηση.

6. Φυτεύουμε και φροντίζουμε το γκαζόν

Αν θέλουμε να φυτέψουμε νέο χλοοτάπητα (γκαζόν) ή να καλύψουμε τα κενά του παλιού χλοοτάπητα, μέσα στον Απρίλιο, κάνουμε σπορά με την ποικιλία που έχουμε επιλέξει. Αυτή η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη καθώς έχουμε εξαιρετικές συνθήκες σχετικής υγρασίας και σχετικά ψηλών θερμοκρασιών για να φυτρώσει ο σπόρος του γκαζόν.

Πριν την σπορά του νέου χλοοτάπητα, ενσωματώνουμε τύρφη, κομπόστ, και ειδικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για χλοοτάπητα, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι να φυτρώσει ο χλοοτάπητας, απαιτείται καθημερινό πότισμα τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα.

Επίσης, ο Απρίλιος είναι σημαντικός μήνας για την φροντίδα του γκαζόν που έχουμε εγκαταστήσει καθώς ξεκινάμε να τον κουρεύουμε και να κάνουμε και τις πρώτες λιπάνσεις για να αναπτυχθεί η βλάστηση του.

7. Δημιουργούμε νέα φυτά με πολλαπλασιασμό

Μέσα στον μήνα Απρίλιο, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα καλλωπιστικά φυτά για τον κήπο μας και για τις γλάστρες μας με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο. Συγκεκριμένα, φτιάχνουμε νέα φυτά από ποώδη ανθόφυτα και καλλωπιστικούς θάμνους όπως τριανταφυλλιά, γεράνι και καμέλια χρησιμοποιώντας κυρίως την μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.

Βέβαια, για αναρριχώμενα φυτά όπως το γιασεμί, το ρυγχόσπερμο, το φούλι, το πλουμπάγκο, την μπιγκόνια, την καπένσια και την αμπέλοψη μπορούμε να δοκιμάσουμε και άλλους τρόπους πολλαπλασιασμού, αρκετά πιο εύκολους, όπως οι καταβολάδες και οι παραφυάδες.

Επίσης, μέσα στον Απρίλιο είναι η κατάλληλη εποχή για μπόλιασμα πολλών καρποφόρων δέντρων όπως η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η ροδιά, η βερικοκιά και η μανταρινιά με την επιθυμητή ποικιλία που θέλουμε. Ανάλογα το καρποφόρο δέντρο και την εποχή εμβολιασμού, επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο μπολιάσματος για να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

*Το άρθρο είναι από τα μυστικά του κήπου – Πηγή: www.mistikakipou.gr