Αγουρέλαιο ονομάζεται το ελαιόλαδο που παράγεται πρώιμα κατά τη συγκομιδή των ελαιοδέντρων, από άγουρους καρπούς ελιάς, που δεν έχουν ωριμάσει και παραμένουν πράσινοι. Στις ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, η συγκομιδή του αγουρέλαιου συνήθως ξεκινά από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το αγουρέλαιο έχει την χαρακτηριστική γεύση της άγουρης ελιάς και, τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχτεί ως προϊόν πολύτιμης διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

 

• Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το αγουρέλαιο;

Το αγουρέλαιο ξεχωρίζει από το έντονο λαμπερό πράσινο χρώμα του που οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης του άγουρου ελαιοκάρπου. Διαθέτει χαρακτηριστική έντονα πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα που θυμίζει άρωμα φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς. Βέβαια, αυτή η πικράδα είναι που “καίει” τον ουρανίσκο μας και για το λόγο αυτό το αγουρέλαιο δεν είναι τόσο δημοφιλές στους καταναλωτές ελαιολάδου. Πάντως, το αγουρέλαιο διατηρεί τις ξεχωριστές ιδιότητες του για ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Ακόμα και αν διατηρηθεί στις πιο κατάλληλες συνθήκες, μετά τον Μάρτιο το αγουρέλαιο έχει αρχίσει να χάνει το έντονο χρώμα και την έντονα πικρή φρουτώδη γεύση του.

 

• Γιατί το αγουρέλαιο έχει μεγάλη διατροφική και φαρμακευτική αξία;

Το αγουρέλαιο, όπως και το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Όμως, το αγουρέλαιο περιέχει σε υψηλότερη περιεκτικότητα την ελαιασίνη και την ελαιοκανθάλη από το συμβατικό ελαιόλαδο, δύο ουσίες με έντονη φαρμακευτική δράση, καθώς διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

 

• Κι ένα μυστικό για τη πρώιμη συγκομιδή του αγουρέλαιου

Η πρώιμη συγκομιδή της ελιάς για την εξαγωγή του αγουρέλαιου βοηθά στη μείωση την ένταση της παρενιαυτοφορίας κατά την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων, δηλαδή του φαινομένου κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης καρποφορίας.

 

Μάθε περισσότερα για την ελιά και την καλλιέργειά της, στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για κλάδεμα ελιάςλίπανση ελιάςκαι πότισμα ελιάς.