Όταν πρόκειται για εργασίες καθαρισμού, δεν υπάρχει πιο ευέλικτο εργαλείο από ένα θαμνοκοπτικό. Εδώ θα βρείτε κάποιες συμβουλές για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των θαμνοκοπτικών της Husqvarna.

Εάν οι εργασίες καθαρισμού αφορούν μεγάλη έκταση, θα πρέπει αρχικά να σχεδιάσετε τις εργασίες που θα πραγματοποιήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο καθώς θα ξέρετε ανά πάσα στιγμή ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας. Σχεδιάστε τις κινήσεις σας ώστε να επιστρέφετε στην αφετηρία λίγο πριν από κάθε επαναπλήρωση καυσίμου. Εάν μάλιστα πρόκειται να εκτελέσετε εργασίες καθαρισμού σε λόφο, ξεκινήστε από τη βάση του λόφου και κινηθείτε σταδιακά προς την κορυφή του. Είναι προτιμότερο από το να ανεβοκατεβαίνετε.

Εξοπλισμός ασφαλείας

Όταν χρησιμοποιείτε θαμνοκοπτικό, φοράτε ρουχισμό προστασίας όπως για παράδειγμα:

 • Κράνος
 • Γάντια
 • Γυαλιά
 • Μπότες
 Προετοιμασία
Προτού αρχίσετε, συνιστάται ο έλεγχος της λεπίδας ή του εξοπλισμού κοπής που χρησιμοποιείτε για τυχόν ορατές ρωγμές. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι:
 1. Το παξιμάδι κλειδώματος και η τάπα καυσίμου έχουν συσφιχθεί καλά
 2. Ο προφυλακτήρας της λεπίδας δεν παρουσιάζει φθορά
 3. Το γκάζι, ο διακόπτης διακοπής λειτουργίας και ο σιγαστήρας λειτουργούν σωστά
 4. Η λεπίδα δεν περιστρέφεται, όταν ο κινητήρας βρίσκεται στο ρελαντί
 5. Η εξάρτυση είναι ρυθμισμένη για άνετη χρήση και το σύστημα απασφάλισης λειτουργεί

Προτού ξεκινήσετε τις εργασίες

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανείς κοντά σας την ώρα που εργάζεστε. Συνιστάται μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 10 μέτρων. Τοποθετήστε το μηχάνημα στο έδαφος σε μια σταθερή επιφάνεια με το εξάρτημα κοπής να βρίσκεται σε απόσταση από τυχόν αντικείμενα. Πιέστε το μηχάνημα προς τα κάτω με το ένα σας χέρι και όχι με το πόδι, ενώ με το άλλο χέρι πιάστε τη λαβή του συστήματος εκκίνησης. Τραβήξτε την αργά, έως ότου να νιώσετε κάποια αντίσταση και, στη συνέχεια, τραβήξτε τη δυνατά και γρήγορα. Μην ξεχάσετε να επαναφέρετε το χειριστήριο τσοκ στην αρχική του θέση, μόλις ο κινητήρας τεθεί σε λειτουργία.

Εξάρτυση

Η χρήση της εξάρτυσης επιτρέπει την αποτελεσματική κατανομή του βάρους του θαμνοκοπτικού και προσφέρει αυξημένη ισορροπία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η αίσθηση του βάρους του μηχανήματος και ο χειρισμός του γίνεται πιο ευέλικτος. Επίσης, η εξάρτυση διαθέτει ένα σύστημα γρήγορης απασφάλισης, το οποίο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σάς επιτρέπει να αφήσετε το θαμνοκοπτικό να πέσει. Προτού ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξοικειωθεί με τη λειτουργία του συστήματος αυτού.
Αφού ρυθμίσετε την εξάρτυση, ώστε να εφαρμόζει καλά στο σώμα σας, έχει πλέον φτάσει η στιγμή να ρυθμίσετε το ίδιο το θαμνοκοπτικό. Υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις που προσφέρουν μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα:

Ρύθμιση θαμνοκοπτικού

Αφού ρυθμίσετε την εξάρτυση, ώστε να εφαρμόζει καλά στο σώμα σας, έχει πλέον φτάσει η στιγμή να ρυθμίσετε το ίδιο το θαμνοκοπτικό. Υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις που προσφέρουν μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα:
 1. Ελλειψοειδής χειρολαβή. Όταν αφήνετε τη λαβή, η λεπίδα κοπής πρέπει να ισορροπεί ελαφρώς στο έδαφος. Γι’ αυτόν το σκοπό, ρυθμίστε την ελλειψοειδή χειρολαβή ανάρτησης στον άξονα, έως ότου επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία. Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι αυτή η ρύθμιση να γίνεται με το δοχείο καυσίμου μισογεμάτο.
 2. Χειρολαβή. Η χειρολαβή ρυθμίζεται εύκολα προς το πλάι. Ρυθμίστε την ούτως ώστε να βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τους βραχίονές σας.
 3. Λαβές. Ρυθμίστε τις λαβές έτσι, ώστε η γωνία του αγκώνα σας να είναι περίπου 120°, όταν το θαμνοκοπτικό κρέμεται ελεύθερα. Προσέξτε να μη γείρετε τις χειρολαβές, καθώς με αυτόν τον τρόπο το θαμνοκοπτικό θα πλησιάσει πολύ το σώμα σας.
Brushcutter with a harness

Συντήρηση και σέρβις

Για αποτελεσματικότερη εργασία η λεπίδα πρέπει να είναι αιχμηρή. Γι’ αυτόν το λόγο, ακονίζετε τη λεπίδα τακτικά, κατά προτίμηση μετά από κάθε επαναπλήρωση καυσίμου. Με την τακτική συντήρηση αυξάνεται επίσης η διάρκεια ζωής του μηχανήματός σας. Εάν δεν έχετε χρόνο να αφιερώσετε στη συντήρηση του μηχανήματος, επικοινωνήστε με τον πλησιέστερο συνεργάτη της Husqvarna. Σίγουρα αξίζει τον κόπο.