Τα ξερά χόρτα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανθεκτικότητας του γκαζόν για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του. Εδώ θα βρείτε συμβουλές της Husqvarna για την αφαίρεση ξερών χόρτων και τα σχετικά εργαλεία, όπως είναι οι καλλιεργητές.

Με τον όρο ξερά χόρτα εννοούμε τη στρώση νεκρού φυτικού υλικού που δημιουργείται μεταξύ της περιοχής της πράσινης βλάστησης και της επιφάνειας του εδάφους. Εάν το γκαζόν σας είναι δέκα ετών, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ήδη στρώση ξερών χόρτων πάχους 30-40 χιλιοστών.

Αλλά από πού προέρχονται αυτά τα ξερά χόρτα;

Τα ξερά χόρτα εμφανίζονται όταν ο ρυθμός σχηματισμού οργανικών υπολειμμάτων είναι ταχύτερος από το ρυθμό διάσπασής τους. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους είναι οι εξής:

  1. Υπερβολικά μεγάλη πυκνότητα γκαζόν, η οποία οφείλεται στη χρήση σύγχρονων ποικιλιών γκαζόν πολύ υψηλής απόδοσης.
  2. Χαμηλή βιολογική δραστηριότητα λόγω φτωχού σε θρεπτικές ουσίες εδάφους με χαμηλά επίπεδα χούμου στη στρώση ανάπτυξης της χλόης.
  3. Υπερβολικά χαμηλό pH που συχνά οφείλεται στη χρήση πολύ όξινων λιπασμάτων.
  4. Υπερβολική ποσότητα χλόης, μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί η “μικροζωή”. Αυτό συχνά οφείλεται στην υπερβολική λίπανση.

Πότε αρχίζουν τα ξερά χόρτα να αποτελούν πρόβλημα;

Μια λεπτή στρώση ξερών χόρτων μπορεί να είναι επωφελής για το γκαζόν σας, καθώς προσφέρει μόνωση και ανθεκτικότητα. Αλλά αν το πάχος της στρώσης ξερών χόρτων ξεπερνά τα 5 χιλιοστά, τότε αλλάζει η λειτουργία της χλόης. Η υδροδιαπερατότητα μειώνεται και ως συνέπεια οι ρίζες αναπτύσσονται κοντά στην επιφάνεια, ενώ μειώνονται η ριζική μάζα και η ανταλλαγή οξυγόνου. Ως αποτέλεσμα, η ανθεκτικότητα της χλόης μειώνεται και δεν αντέχει πλέον σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος να ξεραθεί η χλόη και πράγματι κάποιες ποικιλίες χλόης δεν καταφέρνουν να επιζήσουν.

Τα πλεονεκτήματα της αφαίρεσης των ξερών χόρτων

Η αφαίρεση των ξερών χόρτων συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πυκνού και ανταγωνιστικού γκαζόν με καλύτερη ανταλλαγή οξυγόνου, αυξημένη υδροδιαπερατότητα, λιγότερα ζιζάνια και μειωμένο κίνδυνο ασθένειας. Κατ’ επέκταση, το γκαζόν γίνεται πιο ανθεκτικό καθώς η ριζική μάζα αναπτύσσεται και οι ρίζες εισχωρούν βαθύτερα.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά χόρτα;

Εάν στην περιοχή όπου ζείτε υπάρχουν εναλλαγές εποχών , τότε είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τα ξερά χόρτα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου, κατά την περίοδο αυξημένης ανάπτυξης της χλόης. Μην αφαιρείτε τα ξερά χόρτα στις αρχές της άνοιξης ή κατά τη διάρκεια ξηρασίας, καθώς σε αυτές τις περιόδους υπάρχει έντονη μικροζωή και ο κίνδυνος να ξεραθούν οι ρίζες είναι μεγαλύτερος.

Αφαίρεση ξερών χόρτων

Προτού αρχίσετε την αφαίρεση των ξηρών χόρτων, κόψτε το γκαζόν ώστε να μειωθεί το μήκος του και συλλέξτε το κομμένο γκαζόν. Έπειτα επιλέξτε το κατάλληλο μηχάνημα και τα εργαλεία ανάλογα τον τύπο του γκαζόν σας. Για εκτάσεις γκαζόν μικρότερες των 5.000 τετραγωνικών μέτρων χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα καλλιεργητής με ή χωρίς συλλέκτη. Για μεγαλύτερες εκτάσεις χρησιμοποιήστε ρυμουλκούμενο καλλιεργητή. Αυτοί οι καλλιεργητές συνήθως διαθέτουν ενσωματωμένο συλλέκτη.

Μαχαιρωτές και ελατηριωτές λεπίδες

Ο καλλιεργητής μπορεί να διαθέτει μαχαιρωτές λεπίδες, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στην αφαίρεση των ξερών χόρτων. Οι περιστρεφόμενες λεπίδες δεν πρέπει να εισέρχονται στο έδαφος περισσότερο από 1 έως 2 χιλιοστά ώστε να μην καταστρέφεται η χλόη. Σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το καλλωπιστικό γκαζόν, μπορείτε να ακολουθήσετε την πιο ήπια μέθοδο με ελατηριωτές λεπίδες, οι οποίες επίσης δεν πρέπει να εισέρχονται στο έδαφος περισσότερο από 1 έως 2 χιλιοστά. Οι ελατηριωτές λεπίδες προσφέρουν ηπιότερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις μαχαιρωτές λεπίδες.

Λεπίδες τύπου Δ

You should use delta blades to cut off the lateral roots of the grass and to fight broadleaf weeds effectively. Οι λεπίδες αυτές δεν πρέπει να εισέρχονται στο έδαφος περισσότερο από 7 έως 10 χιλιοστά, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικές. Σε χώρες με θερμότερα κλίματα, η χρήση των λεπίδων τύπου Δ για την αφαίρεση των ξερών χόρτων αποτελεί σημαντικό τρόπο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του ποτίσματος. Διασφαλίζει υδροδιαπερατότητα έως τις ρίζες της χλόης.

Μετά την αφαίρεση των ξερών χόρτων

Αφού αφαιρέσετε τα ξερά χόρτα από το γκαζόν, συλλέξτε τα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία κομπόστ, ωστόσο, ο ρυθμός διάσπασή τους είναι βραδύτερος από εκείνον άλλων υπολειμμάτων κηπουρικής. Μπορείτε επίσης να τα απορρίψετε μαζί με τα άλλα απορρίμματα κηπουρικής. Στη συνέχεια καλό είναι να λιπάνετε το γκαζόν, να το καλύψετε με χώμα και να το ποτίσετε. Έτσι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.