Οι κανόνες που ισχύουν για τον ρουχισμό και τον εξοπλισμό ασφαλείας διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα. Ανεξάρτητα, όμως, από τη χώρα που βρίσκεστε, τα παρακάτω αξεσουάρ προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια κατά τη χρήση αλυσοπρίονων.

  1. Κράνοςμε προστατευτικά ακοής, προστατευτικό γείσο και προστατευτικά γυαλιά. Το κράνος είναι σχεδιασμένο ώστε να σας προστατεύει από κλαδιά που πέφτουν, καθώς και από χτυπήματα. Τοπροστατευτικό γείσοθα πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο ώστε να το προστατεύει από γρατσουνιές και εκτοξευόμενα πριονίδια, ενώ τα προστατευτικά γυαλιά προσφέρουν επιπλέον προστασία για τα μάτια. Τα προστατευτικά ακοής προσφέρουν προστασία από επιβλαβείς δυνατούς θορύβους. Τα ένθετα και τα μαξιλαράκια των προστατευτικών ακοής φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και γι’ αυτόν το λόγο συνιστάται η τακτική αντικατάστασή τους. Είναι επίσης σημαντικό να αντικαθιστάτε το κράνος σύμφωνα με τις συστάσεις που παρέχονται στις αντίστοιχες οδηγίες χρήσης και φροντίδας. Κι αυτό γιατί το πλαστικό στο κράνος φθείρεται και γίνεται εύθραυστο, κυρίως λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα κράνη της Husqvarna διαθέτουν ένα ημερολόγιο όπου σημειώνεται η πρώτη ημέρα χρήσης. Τα κράνη δασοκομίας Technical της Husqvarna διαθέτουν επίσης ένδειξη η οποία μεταβάλλεται ανάλογα την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και σας ενημερώνει πότε πρέπει να αντικατασταθεί το κράνος.
  2. Γιλέκο/πουκάμισο δασοκομίας.Το γιλέκο δασοκομίας θα πρέπει να καλύπτει όλο το επάνω μέρος του σώματος, να έχει χρώμα που είναι εύκολα ορατό, να διαθέτει ανακλαστήρες και να είναι αεριζόμενο.
  3. Προστατευτικό παντελόνι/ποδιά.Το προστατευτικό παντελόνι πρέπει να διαθέτει προστασία από το κόψιμο με πριόνι η οποία ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και στις τοπικές ανάγκες. Αυτή η προστασία αποτελείται από μια επένδυση με πολλές στρώσεις ινών μεγάλου μήκους, οι οποίες εμπλέκονται στην αλυσίδα και την απενεργοποιούν σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το πλύσιμο. Εάν κοπούν οι προστατευτικές στρώσεις, το παντελόνι πρέπει να αντικατασταθεί.
  4. Προστατευτικές μπότες.Οι μπότες πρέπει να διαθέτουν προστατευτικά καλύμματα ακροδακτύλων, προστασία από το κόψιμο με πριόνι και σόλες με βαθιές αυλακώσεις (για αντιολισθητική προστασία) σε συμμόρφωση με τα εθνικά πρότυπα.
  5. Γάντια εργασίας.Θα πρέπει να φοράτε πάντα γάντια εργασίας ώστε να προστατεύεστε από κοψίματα, γρατσουνιές, λάδια και καύσιμα. Πρέπει να βεβαιώνεστε ότι το αριστερό γάντι διαθέτει προστασία από κόψιμο με πριόνι, η οποία εάν κοπεί απενεργοποιεί άμεσα την αλυσίδα. Λειτουργεί κατά τρόπο παρόμοιο με την προστασία του προστατευτικού παντελονιού (βλ. παράγραφο 3).
  6. Θα πρέπει να υπάρχει κοντά σας και να είναι εύκολα προσβάσιμο ένα κουτί πρώτων βοηθειών.